Wat is waar en wat niet? Hoe gaan we om met psychische kwetsbaarheid? In de lezing ‘Spelen met vuur, wat ik leerde van de psychose van mijn vader’ vertelt regisseur Michaël Bloos over de aanleiding van zijn project en hij deelt zijn grootste inzichten. Na jaren van onderzoek en creatieve exploratie nodigt Michaël je uit voor een reis door zijn persoonlijke en onze maatschappelijke verhouding tot waanzin.

Michaël Bloos voerde intieme gesprekken met talloze experts en maakte o.a. internationale voorstellingen en museale installaties. In deze lezing van 30 minuten deelt hij zijn ervaringen en inzichten, geïnspireerd door zijn eigen familieachtergrond. ‘Spelen met vuur’ is een theatrale vertelling, doordrenkt met filosofische reflecties en persoonlijke ontdekkingen, duikt Bloos diep in de psyche, waar angst en creativiteit elkaar ontmoeten.

‘Spelen met vuur’ is een zoektocht naar grip op de werkelijkheid en tegelijkertijd een viering van de kracht van verbeelding en gedeelde ervaring. Wees voorbereid om je eigen perceptie uit te dagen en samen met Michaël de grenzen van de menselijke geest te verkennen.

Credits:
Concept en spel: Michaël Bloos
Tekst: Frank Siera en Michaël Bloos
Beelden: Anne Caesar
Tekening: Jochum Jelmer Beetsma Riegstra
Muziek: Niels Vermeulen
Dramaturgie: Amber Bloos

‘Ik was erg onder de indruk het verhaal van Michaël. Ik merkte dat het veel bij me naar boven bracht, nadat mijn eigen bipolaire diagnose de afgelopen maanden (ook wel eindelijk) een beetje naar de achtergrond was gebleven. Ik vind het heel goed dat Michaël dit “vuur” in alle onze geesten op deze manier bespreekbaar maakt – daar hebben mensen waarbij de boel af en toe ontvlamt wat aan, maar ook de mensen bij wie het op een lager pitje staat.’  

Joni van der Leeuw (Business Developer & Producer in de creatieve industrie, ervaringsdeskundige)

Ik herkende me heel erg in het verhaal als naaste van een goede vriend die ook vaak psychoses heeft. Ik zou de talk graag gaan zien samen met hem. De talk liet heel goed de verschillende kanten zien: de zorg, de wanhoop, maar ook de creativiteit.

Mireille Nagtegaal (Maakt kunst in relatie tot gezondheid)

Een prachtige monoloog, aangevuld met beelden op een groot scherm. Beetje bij beetje kantelt mijn beeld over waanzin. Het roept vragen bij me op en ontroerd me. (Lees de hele reactie van Sacha hier op haar platform Zorgdragers).

Sacha Simons (veranderkundige en oprichter Zorgdragers)

Partners