Tijdens een Waanzinnig Diner onderzoeken we in Museum Dr. Guislain hoe psychose in relatie staat tot tijdsbeleving en muziek. Tussen de gangen door serveren we een gevarieerd programma met lezingen, gesprekken en muzikale intermezzo´s. We sluiten het diner af met een bezoek aan de tentoonstelling Echo´’s van Istanbul.

Regisseur en maker Michaël Bloos neemt je mee in de opbouw van zijn Universum van de Waanzin waarin hij op zoek gaat naar de zin van de waan. Hij doorkruist met de makers, gasten en het publiek het schaduwgebied tussen creativiteit en gekte, tussen front- en backstage en tussen vinden en zoeken.

Programma

Op het programma staat een korte muzikale lezing en live research van wetenschapshistorica en filosofe Susanne Bloem. Ze doet onderzoek naar tijd in de geschiedenis van de moderne psychiatrie. Ze definieert verschillende soorten tijdsbelevingen en maakt deze invoelbaar met muziek, vanavond in samenwerking met geluidskunstenaar KRANKLAND (Thomas Werbrouck) en muzikant en kunstenaar Lucas Kramer.

KRANKLAND speelt een aantal van de nummers die hij maakte tijdens een residentie in een psychiatrische instelling en vertelt over de totstandkoming van deze muziek.

De avond wordt doorvlochten met theatrale fragmenten uit de voorstelling Istanbul, bericht van de andere kant. Daarnaast vertellen Michaël en muzikant Lucas Kramer over de installatie Echo´s van Istanbul. Ze praten over het maakproces en Lucas laat horen hoe hij een verhaal heeft omgezet in geluid en trillingen en hoe hij dit ook letterlijk voelbaar maakt.

Meer over de tentoonstelling Echo´s van Istanbul

Op 7 december 2017 worden kunstenaar Michaël Bloos en zijn zus Amber gebeld door het ministerie van buitenlandse zaken: “Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul, waar hij nu is weten we niet.” De zoektocht van broer en zus door de oude stad op de grens van Oost en West, betekent voor Bloos niet alleen een startpunt van een fysieke zoektocht. Ook vormt de reis naar zijn psychotische vader het startsein van een zoektocht naar zijn eigen verhouding tot waanzin en angst om gek te worden.

Samen met geluidskunstenaar Lucas Kramer verwerkte hij deze ervaring in de tentoonstelling Echo’s van Istanbul

Partners