In het installatiewerk van Michaël Bloos binnen het Universum van de Waanzin ligt de nadruk op beeld en geluid. Ze bieden een ander -meer abstract- perspectief. Als publiek krijg je de kans rond te dwalen, de tijd te nemen en je op je eigen manier te verhouden tot de verhalen.

Echo’s van Istanbul

“…de Bosphorus-rivier [wordt] briljant aangehaald als verhalende metafoor. Overal heeft water een potentieel symbolische lading: spiegeling, afscheiding tussen culturen, werelden, dimensies van waarneming. Grens.”

“De hele kamer werkt als een metafoor voor Plato’s grot, en opent daarmee de deur naar een van de grote, oorspronkelijke vragen van de westerse ontologie”

Jordi Ribot Thunnissen in de Theaterkrant

Echo’s van Istanbul is een audio- en ervarings-installatie over psychose en wat die met zijn omgeving doet. Samen met geluidskunstenaar Lucas Kramer verwerkt Michaël de zoektocht naar zijn vermiste psychotische vader in de installatie Echo’s van Istanbul. Ze creëren een grid van glazen bollen, water, stemmen, en trillingen. In vorm, geluid, licht en schaduw ontvouwen zich flarden van een verhaal. Zoals ook ons besef van tijd, herinnering en de psychose zelf bestaat uit flarden.

Echo’s van Istanbul is gemaakt i.s.m. Museum Dr. Guislain en opende hier najaar 2021. Daarna reisde de installatie verder o.a. naar Kunstlinie Almere en Beautiful Distress House als onderdeel van Over het IJ festival, Amsterdam. Interesse in het tonen van (een versie van) de installatie? Neem contact met ons op!

Poetic Licence

De installatie ‘Poetic Licence’ is een bewerking van de set van POETIC LICENCE, een toneelstuk gemaakt in Beautiful Distress House in de zomer van 2022 door regisseur Michaël Bloos en schrijver Frank Siera. De installatie was onderdeel van de tentoonstelling Mind the Gap en werd geopend door burgemeester Femke Halsema.

POETIC LICENCE vertelt het verhaal van Joe en Ken en hun relatie in een periode van seksuele onderdrukking. Edna Welthorpe, een personage dat ze hebben bedacht om de maatschappij te bespotten, komt tot leven. Ze spoort hen aan de grenzen van de werkelijkheid te verkennen door een toneelstuk te schrijven waarin ze situaties uit hun leven naspelen. Langzaam maar zeker beginnen zowel Joe als Ken de grens tussen verbeelding en werkelijkheid uit het oog te verliezen. Het stuk bevraagt heersende normen en verkent de grens tussen gezond verstand en waanzin.

POETIC LICENCE is geïnspireerd op het leven en werk van de Britse toneelschrijver Joe Orton (1933-1967) wiens provocerende zwarte komedies, Entertaining Mr Sloane (1964), Loot (1966) en What the Butler Saw (1969), werden geschreven in samenwerking met Kenneth Halliwell, zijn geliefde, mentor, redacteur en medewerker gedurende 16 jaar. In 1967, tijdens een periode van acute depressie, vermoordde Halliwell Orton en pleegde zelfmoord.

Credits Echo’s van Istanbul
Concept: Michaël Bloos, Makers: Michaël Bloos en Lucas Kramer, Creatieve productie: Amber Bloos

Credits Poetic Licence
Concept en ontwerp: Michaël Bloos en Ruben Wijnstok, Uitvoering: Lucas Kramer, Soundscape: Niels Vermeulen, Advies: Emma Parker

Partners