Het Universum van de Waanzin is een langlopend onderzoek naar de zin van de waan​ van regisseur en kunstenaar Michaël Bloos. Samen met andere kunstenaars, experts en partners uit de museumwereld en de GGZ, bouwt Michaël aan zijn ​Universum. Binnen dit project zet hij ​theater, film, installatie en audio in en organiseert hij live research avonden​.

NRC  * * * *: “Kwetsbaar. ontroerend. Subtiel spel met realiteit en fictie.”
Trouw  * * * * : Istanbul Toont de waanzinnige kracht van theater”
Volkskrant  * * * * : “Een spannende zoektocht van een zoon naar zijn bipolaire vader”  

De aanleiding voor dit project is de vermissing van de vader van de maker Michaël Bloos en zijn zus Amber Bloos. Tijdens een reis naar Istanbul komt de vader op de grens van Europa en Azië eind 2017 in een psychose terecht en raakt vermist. Broer en zus vertrekken naar de voor hen onbekende stad Istanbul om hem op te sporen, raken verwikkeld in een politieke strijd en vinden hun vader uiteindelijk via het grootste tv programma van Turkije. 

Wereldbeelden en realiteiten lopen tijdens deze zoektocht hopeloos in elkaar over en precies op dit grensvlak bevindt zich voor Michaël de essentie van zowel de kunst als de psychose. De psychose waar hij zelf zo bang voor is. 

Onderdelen van het Universum van de Waanzin tot nu toe: de voorstellingen Istanbul, bericht van de andere kant en POETIC LICENCE, installaties Echo’s van Istanbul en Poetic Licence, radiodocumentaire Naar Istanbul en meerdere ‘Waanzinnige Avonden.’

Partners