Michaël Bloos creëert het Universum van de Waanzin. Een meerjarig project waarin kunst en de wereld van psychiatrie samenkomen. De voorstellingen Istanbul, bericht van de andere kant en POETIC LICENCE, installatie Echo’s van Istanbul, radiodocumentaire Naar Istanbul en meerdere ‘Waanzinnige Avonden’, vormen samen de zoektocht naar een universeel verhaal dat voortkomt uit een persoonlijke gebeurtenis van Michaël. 

Vorig jaar verloor mijn vader in Istanbul zijn geest, op zoek naar schrijver Orhan Pamuk. En terwijl hij langzaam in een psychose zakte, raakte hij vermist, in een stad van 21 miljoen mensen.

Een week lang zochten mijn zus en ik in de nauwe straatjes van deze eeuwenoude stad, op de grens van Europa, naar de man die ons had opgevoed. Tijdens die week belande ik in de achterkant van Istanbul. Om er uiteindelijk via een politiek steekspel en een door miljoenen bekeken Spoorloos-meets-SBS6-achtig tv-programma, aan de voorkant weer uit te komen. Met mijn vader.

Van vaders heb ik er meer. Ik heb er drie. Waarvan er twee bipolair zijn. Met die twee bipolaire vaders, en daarmee een eventueel biologische aanleg voor manisch-depressiviteit, heeft mijn jeugd eruit bestaan om niet te worden als zij. Niet gek te worden. De realiteit niet te verliezen. Te weten wat echt is en wat niet. En toch, of misschien wel juist dankzij dit alles, ging ik het theater in. Om een omgang te vinden met de werkelijkheid.’

Michaël Bloos, theatermaker

De zoektocht in Istanbul wordt via het Universum van de Waanzin voortgezet en poogt een brug te slaan tussen twee werelden: die van de kunst en die van de geesteswereld. De paradox om zowel de schoonheid van fantasie te willen ervaren en tegelijk de controle niet te verliezen fascineert Michaël Bloos mateloos. 

De komende tijd bouwt Michaël Bloos samen met Stichting Nieuwe Helden, andere kunstenaars en partners uit musea en de wereld van de GGZ, aan het Universum van de Waanzin. Een zoektocht in theater, film en podcast naar de zin van de waan.

Alle projecten en uitingsvormen zijn multi-inzetbaar en aan te passen aan verschillende contexten.

Partners