Op 21 november 2017 vertrekt de vader van Michaël en Amber Bloos naar Istanbul. Een paar weken later worden zij gebeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de boodschap dat hun vader alles, inclusief zichzelf, is kwijtgeraakt en dat ze niet weten waar hij is. Michaël en Amber maakten samen met Wederick De Backer en Marc Alberto de radiodocumentaire Naar Istanbul over de zoektocht naar hun vader. Kort na de uitzending bij Radio Doc op NPO 1 (25 oktober | 21:00), organiseren we in de Brakke Grond een meet-up met de makers, experts en publiek.

De radiodocumentaire is een surrealistische zoektocht door de nauwe straten van een eeuwenoude stad. Terwijl hun psychotische vader in een geheel andere werkelijkheid door diezelfde stad dwaalt. Via Whatsapp audio-berichten met clues en to do’s volg je de zoektocht van broer en zus naar hun vader. Je hoort de trillingen in stemmen, het schakelen van heel praktisch naar emotioneel, het maken van grappen om het maar vol te houden. Dit alles in het decor van een ronkende oude stad, waar de lucht langs de microfoon blaast, auto’s toeteren, minaretten schallen en drukke kleine steegjes het geluid vervormen.

Michaël en Amber maakten Naar Istanbul samen met radiomaker Wederik De Backer en muzikant Marc Alberto. Linda Duits gaat met de makers Michaël, Amber en Wederik en klinisch psycholoog en kunsthistoricus Bart Marius (Museum Dr. Guislain) in gesprek over het maakproces, over psychische kwetsbaarheid & normaliteit en het kruispunt tussen psychiatrie en kunst.

Universum van de Waanzin

De radiodocumentaire is gemaakt in coproductie met deBuren en maakt onderdeel uit van een groter artistiek project Het Universum van de Waanzin van Stichting Nieuwe Helden. Samen met partners uit kunst- en zorg en andere makers werken Michaël en Amber aan een Universum van de Waanzin, een doorlopend onderzoek naar identiteit en psychische kwetsbaarheid, naar het grensgebied tussen spel en waanzin in de vorm van theater, film, podcasts en ontmoetingen.

Tickets: € 5 live in zaal (11 zitjes) en gratis via livestream. Inschrijven is verplicht.

Partners