‘Zomer 2018. Ik sta voor de poorten van Museum Dr. Guislain in Gent. Een laan met bomen leidt naar een kloosterachtig gebouw dat in de 19e eeuw werd gebouwd als gesticht. Een gebouw dat een bepaalde sereniteit ademt, terwijl je ademhaling versnelt bij het duizelingwekkende aantal verhalen dat het herbergt. Het lijkt of al mijn wegen hebben geleid naar deze drempel. Dat ik er juist nu naar binnen moet gaan om me te verdiepen in die verhalen op het kruisvlak van (de perceptie van) waanzin, creativiteit, gekte en kunst.’

Twee maanden lang, sluit Amber zich (2 dagen per week) op in het oudste psychiatrische ziekenhuis van België, waar Museum Dr. Guislain gevestigd is. Ze kijkt mee naar hoe de tentoonstellingsmakers werken aan de nieuwe collectiepresentatie en hoe ze in dit proces betekenis geven aan het problematische begrip outsider kunst. Het resultaat is een scriptie waarin het persoonlijke en het academische zijn verweven.

Nu heeft Amber de ervaring die ze op deed tijdens het schrijven van haar scriptie in Museum Dr. Guislain omgezet in een artikel voor Hard//hoofd mét illustraties van haar vader – misschien wel de eerste outsider kunstenaar die ze kende.

Klik hier om het artikel te lezen. 

Afbeeldingen door Jochum J. Beetsma Riegstra.

Partners