Regisseur Michaël Bloos, Stichting Nieuwe Helden en de Tolhuistuin nodigen je uit voor een Waanzinnige avond op 28 september. Dit is de tweede avond in een reeks waarin Michaël je meeneemt in het bouwen van zijn Universum van de Waanzin. Ga mee opzoek naar de grenzen van de werkelijkheid en doorkruis met ons het schaduwgebied tussen creativiteit en gekte, tussen front- en backstage en tussen vinden en zoeken.

Michaël betrekt verschillende kunstenaars, filosofen, wetenschappers en (ervarings)deskundigen bij het bouwen van zijn Universum. Hij vraagt ze te reageren en input te geven.

Op dit moment werkt Michaël samen met zijn zus Amber Bloos, radiomaker Wederik De Backer en muzikant Marc Alberto aan een radiodocumentaire. De vader van Michaël en Amber Bloos krijgt een psychose als hij in Istanbul is en raakt vermist. Via Whatsapp audio-berichten met clues en to do’s volg je de zoektocht van broer en zus naar hun vader.

Michaël, Amber, Wederik en Marc nemen je vanavond mee in hun maakproces en gaan met hun gasten in gesprek over het construeren van werkelijkheid. Xandry en Anna van tweemans collectief VETO vertellen over hun podcast Als Het Ware, die gaat over de werkelijkheidservaring van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. En Sven unik-id laat zien hoe hij zijn eigen ervaring met psychoses gebruikt om zijn omgeving vorm te geven.

De avond wordt doorvlochten met Kill your darling-fragmenten: audiostukken die de podcast nét niet gaan halen. En Marc Alberto verzorgt de live soundtrack. Wat is de kracht van montage? Wat gebeurt er als je muziek toevoegt? En hoe oprecht is de documentaire vorm? Een spannende live research avond waarin je je als publiek samen met de makers tegelijkertijd voor, achter en tussen de schermen begeeft.

De radiodocumentaire wordt op 25 oktober uitgezonden op Radio 1. Op 29 oktober is de première van Istanbul, bericht van de andere kant in Frascati Theater.

Foto’s door: Eva Roovers

Partners